Mucegaiul sau igrasia din locuinţe reprezintă o problemă extrem de serioasă și demnă de luat în considerare încă din faza incipientă.
Dacă nu luați din timp măsuri de stopare a fenomenului, poate duce la deteriorarea unei încăperi sau chiar a întregului spaţiu de locuit.
Creşte riscul îmbolnăvirilor, în special în cazul copiilor, mai ales în rândul celor mai mici, care nu au un sistem imunitar destul de dezvoltat încât să poată face față cu brio bacteriilor.
Cum apare mucegaiul?
De obicei apare în încăperi neaerisite, cu umiditate ridicată. Condensul este unul din fenomenele care stă la baza apariției mucegaiului.
Preveniți apariția mucegaiului, urmând câteva sfaturi utile:
• Aerisiți de două ori pe zi casă în care locuiți
• Reparați cât mai repede fisurile din pereți, acoperișuri și subsoluri
• Curățați și dezinfectați aparatele de aer condiționat
• Mențineți ghivecele cu flori în exteriorul locuinței
• Folosiți un nivel mai scăzut de căldură în mod constant, decât un nivel înalt de căldură pe o perioada scurtă de timp.
• Uscați rufele în exteriorul locuinței
Cum vopsiți pentru a scapă de mucegai?
Înlăturarea cauzelor apariţiei mucegaiului se impune imediat cum acesta a apărut, dar nu superficial, pentru că poate apărea din nou. Dezvoltarea mucegaiului poate fi oprită prin aplicarea unor soluţii şi a unor tipuri de lavabile speciale, care se găsesc în comerț.
În momentul de față în comerț se găsesc diferite tipuri de soluții care va pot ajută să combateți mucegaiul:
• soluţii care se aplică separat pe zona afectată, înainte de a folosi vopseaua lavabilă.
• soluţii care se amestecă împreună cu vopseaua lavabilă înainte de aplicarea pe locul afectat.
• vopsea lavabilă specială care are în compoziţia ei, din fabricaţie, soluţie antimucegai.
Principala componentă a acestor soluții, o reprezintă, hipocloritul de natriu, care previne şi înlătură mucegaiul din orice încăpere, living, dorimitor, baie, gresie, rosturi, e.t.c, fără a deteriora aspectul suprafeței pe care este aplicată.
1. Soluţiile antimucegai, se aplică separat de lavabilă, unele dintre ele trebuind să fie amestecate cu apă și altele nu, folosindu-se prin simplă pulverizare.
Pe suprafețele intens afectate de mucegai soluția se va aplică de mai multe ori, la un interval de 10 minute, pentru a lasă peretele să tragă. După ce peretele s-a uscat, înainte de a aplică din nou soluția, curățați cu o cârpă sau cu un burete zona.
2. În cazul în care amestecați soluția antimucegai cu vopseaua lavabilă, trebuie să respectați anumite cantități care sunt trecute în prospect sau îl puteți întreba pe agentul de vânzări de la care ați cumpărat produsul, cum se procedează.
3. Vopseaua lavabilă specială care are în compoziţia ei, din fabricaţie, soluţie antimucegai se aplică destul de uşor, că o lavabilă normală. Insă în cazul în care nu va descurcați apelați la ajutorul unui zugrav.
Ca și alte produse chimice, de laborator, atât soluțiile antimucegai cât și vopseaua în momentul folosirii trebuiesc ferite de contactul cu ochii sau cu pielea.
Nu lăsați copii sau animalele de companie în preajmă atunci când efectuați astfel de lucrări.