Alegerea unui aparat de aer condiționat

Alegerea unui aparat de aer condiționat

Alegerea unui aparat de aer condiționat reprezintă o decizie importantă, care trebuie foarte bine analizată înainte de a o finaliza. Bugetul pe care îl alocați atunci când v-ați decis să achiziționați un astfel de aparat nu este tocmai mic, așa că necesită un studiu în prealabil.

Pe piața din România există oferte pentru toate buzunarele, dar în privința aerului condiționat, nu întotdeauna cele mai ieftine sunt și cele mai bune. Pentru a va ajută să va hotărâți cum să alegeți un aparat de aer condiționat, am notat câteva criterii de care trebuie să țineți cont.

Puterea de răcire a aparatului de aer condiționat este foarte importantă, ea să măsoară în BTU ( British Thermal Units ) și reprezintă puterea termică de încălzire sau răcire a instalațiilor de climatizare. Pe scurt, cu câți mai mulți BTU, cu atât răcim mai bine o camera.

Pentru camerele mai mari este necesar să cumpărați un aparat de aer condiționat cu mai mulți BTU, pentru că acesta să poată face față căldurii, răcind camera. În general se calculează cam 100-150 de BTU pentru fiecare metru pătrat.

Odată ce v-ați hotărât cam câți BTU să aibă aparatul de aer condiționat pe care doriți să-l cumpărați, al doilea criteriu după care trebuie să va ghidați este consumul de energie electrică. Dacă nu luați în considerare acest aspect este posibil că factură la curent în luna în care ați folosit aerul condiționat să fie cam încărcată.

Clase energetice

Aparatele de aer condiționat se clasifică în mai multe tipuri de clase energetice A,B,C,D,E,F,G dintre care, clasa A este cea economică, dar și cea mai scumpă, iar clasa G este cea mai puțin economică, dar și cea mai ieftină.

Pentru a va face o idee asupra diferenței dintre clasele economice, am comparat clasa D cu clasa A. Astfel, o pompă din clasa D cu un consum de energie mediu, Pmed = 400 W, înlocuită cu o pompă din clasa A cu aceeași performanță hidraulică, are un consum mediu de energie, Pmed = 0,33*400 W = 132 W. Cu un timp de funcționare de 5.500 ore/an, care este tipic pentru Germania, ajungem la o economie de energie pentru pompa de clasa A de 5.500 h*(400 W – 132 W)= 1474 kWh, în comparație cu pompa din clasa D.

În cazul în care nu aveți suficienți bani pentru a cumpără două aparate, puteți opta pentru un aparat de aer condiționat dublu split, dotat cu o unitate exterioară și două unități de răcire interioare.

Unul din avantajele folosirii unui astfel de aparat este că se poate pune câte o unitate interioară în două camere, setate la temperaturi diferite și acționate independent una de cealaltă printr-o telecomanda proprie.

Compresorul unui aer condiționat este foarte important deoarece reprezintă motorul care comprimă agentul de răcire, numit freon. Funcționează pe același principiu că și frigiderul, aruncând căldură din camera afară, răcind-o. Este nevoie de un compresor bun, deoarece reprezintă motorul instalației.

Cea mai bună alegere pentru un compresor, este folosirea tehnologiei inverter, care asigura un control permanent al acestuia și al energiei consumate. În momentul pornirii, atunci când camera este încinsă, compresorul inverter lucrează mai intens pentru a regla temperatura. Odată reglată, compresorul își reduce funcționarea menținând-o. Astfel se obține un consum redus de energie și o factură scăzută la curent.

Se mai poate folosi și iarnă pentru a încălzi camera.

De îndată ce ați luat în calcul aceste criterii puteți trece la achiziționarea unui aparat de aer condiționat selectând una din variatele oferte de pe piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *