
Termoizolațiile au devenit un must have al fiecărei construcții noi. O termoizolație bună crește nivelul de confort reduce cheltuielile de încălzire pe perioada iernii. Pe lângă aceste două aspecte importante, o termoizolație executată cu materiale de bună calitate ne poate aduce și beneficiul izolației fonice.
Cele mai utilizate soluții de termoizolație sunt polistirenul extrudat, polistirenul expandat și vată minerală.
O clădire neizolata termic pierde din căldură într-o proporție de 35% din cauza diferenței de temperatura dintre mediul intern și mediul extern, în timp ce o clădire izolată termic nu mai permite transferul termic cu mediul extern.
Haideți să vedem care sunt soluțiile existente și în ce condiții pot fi eficiente:
Polistirenul extrudat
Acest tip de material este eficient în zone umede, datorită densității ridicate dar și a faptului că prezintă o impermeabilitate mai mare față de celelalte materiale. Duritatea și elasticitatea ridicată a acestui material ii asigura rezistență și eficientă în față umezelii și a altor factori de natură termică, ce pot influență, în timp, calitatea de termoizolant a acestuia.
Polistirenul extrudat are o celulă închisă ce nu permite trecerea aerului și poate rezistă la interacțiunea cu agenți chimici sau la uzură.
Chiar dacă pare a avea o rezistență bună, acest tip de material nu este indicat pentru izolarea fațadelor.
Pentru că termoizolația nu mai este un lux, ci este o metodă eficientă de a reduce costurile de încălzire și de a trăi mai confortabil, va prezentăm astăzi încă două soluții de termoizolație:
Polistirenul expandat
Este o soluție ieftină și permite montajul fără prea mare efort.
Este indicat în izolarea fațadelor, dar poate fi folosit și pentru izolarea pardoselilor sau a tavanelor, datorită proprietății acestuia de a încetini transferul de vapori de căldură în mediu exterior.
Pentru izolarea fațadelor este recomandat că grosimea panourilor să fie peste 5 cm, grosimea ideală fiind între 8 și 10 cm.
Este ușor de montat și de asemenea este ușor că și greutate, ceea ce minimizează un posibil impact asupra rezistenței clădirii.
Fiind o soluție mai ieftină, calitatea acestuia nu poate fi comparată cu cea a altor materiale termoizolante.
Vată minerală
Este cea mai scumpă varianta dintre cele propuse, dar oferă totodată și cea mai eficientă metodă de termoizolație.
Prin tehnologia de realizare, vată minerală permite reținerea unui volum mare de aer, care este împiedicat de fibrele continue să circule liber.
Materialul se găsește sub formă de role sau plăci, este ușor de montat și poate fi folosit atât la interior cât și la exterior.
În comparație cu celelalte variante, vată minerală este ignifugă și rezistă la umezeală și condens. De asemenea, datorită celulatiei mari permite aerisirea și nu favorizează dezvoltarea microorganismelor.