Reguli de etichetă la masă

Reguli de etichetă la masă

Dacă așteptați oaspeți la cină, cu siguranță doriți că totul să decurgă cât se poate de bine. Pentru a avea succes, este important că și masă să fie aranjată corespunzătoare. De asemenea este important și comportamentul oaspeților pe timpul cinei. Am adunat câteva sfaturi folositoare pentru ambele cazuri.

Sfaturi pentru aranjarea mesei

La aranjarea mesei este foarte important alegerea fetei de masă. Pe lângă faptul că această trebuie să fie aleasă astfel încât să se potrivească la farfurii și la decorația de masă, este esențial că această să fie curată și călcată.

Floarea sau decorația trebuie așezată pe masă astfel încât să nu deranjeze pe nimeni.

În funcție de ocazie trebuie alese și șervețelele de masă. Pentru o masă cu mulți invitați, este recomandat alegerea șervețelelor albe cu imprimeuri discrete.

Alegerea și aranjarea tacâmurilor este extrem de importantă. Farfuriile trebuie să fie potrivite ocaziei și decorației de masă. Trebuie să existe și o farfurie de serviciu, nu doar farfuria în care urmează să serviți mâncarea. Așezarea tacâmurilor este următoarea: furculița în stânga de la farfurie, cuțitul în dreapta farfuriei și important, cu partea tăioasă spre interior. Lingură și linguriță, dacă este cazul se așează în față.

În funcție de câte băuturi doriți să serviți la masă, trebuie să alegeți numărul paharelor. Paharele alese trebuie să fie potrivite băuturii alese.

Vinul precum și apă minerală trebuie servită în sticlă proprie.

Sfaturi pentru comportament

Sfaturi pentru comportament

● La masă trebuie să stăm drept, picioarele nu le punem pe scaun, departe sub masă și nici coatele nu le ținem pe masă, pentru a nu incomodă pe persoanele de lângă noi.

● Șervețelul trebuie pus în poală și nu la gât.

● Cuțitul și lingură se țin în mâna dreapta. În ceea privește furculița, această se ține în mâna dreapta după ce am terminat de tăiat friptură.

● În timp ce mâncăm, tacâmurile trebuie ținute deasupra farfuriei pentru a nu pată față de masă. După terminarea mâncatului, tacâmurile trebuie așezate în farfurie.

● Nu mâncăm foarte grăbit și nu vorbim cu gură plină. De asemenea, nu bem din pahar cu gură plină.

● Pâinea trebuie ruptă și nu mușcată.

● Chiar dacă nu ne place o anumită mâncare, trebuie să gustăm un pic, pentru a nu jigni gazdă.

● Paharul de vin nu trebuie umplută decât până la trei sferturi.

● Scobitoarele nu se folosesc la masă și fumatul trebuie evitat atât timp cât alte persoane mănâncă.

● Gazda servește ultima oară mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *