Ca orice bun pe care îl avem, în timp, datorită folosirii îndelungate sau a factorilor de mediu, se deteriorează. Pentru a ne bucură de el cât mai mult timp, trebuie să-i acordăm minimum de îngrijire.
Fie că ne referim la uși sau la ferestre, tâmplăria din casă, pentru a se păstra într-o stare cât mai bună de funcționare, necesită periodic un tratament de îngrijire și curățare. Deoarece este expusă în permanentă factorilor de mediu, gradul de degradare al texturii tâmplăriei este mai mare decât în cazul altor bunuri.
Tâmplăria PVC
Pentru a se menține într-o stare cât mai bună, necesită curățarea garniturilor de cauciuc și întreținerea cadrelor. Tâmplăria PVC nu se curată doar cu cârpă uscată, deoarece se electrizează și atrage praful.
Suprafața profilelor se va șterge cu o lavetă îmbibată într-o soluție specială pentru tâmplăria PVC sau într-o lavetă îmbibată cu apă caldă și detergent. Nu folosiți substanțe care conțîn în compoziția lor acetonă, clor,benzină sau produse abrazive.
Pentru a păstra calitatea de etanșeizare a garniturilor de cauciuc, acestea se vor unge la interval de jumătate de an, cu o substanță pe baza de silicon.
În cazul în care nu găsiți în magazine ceea ce aveți nevoie, puteți apela la societăți care comercializează tâmplărie din PVC, acestea oferă tot felul de produse pentru îngrijirea tâmplăriei, cum ar fi creme pentru profile, ulei pentru feronerie și silicon pentru garnituri.
Tâmplăria din aluminiu
Se întreține cel mai ușor. Ferestrele se vor șterge cu o lavetă înmuiată în apă și săpun.
Ca și în cazul tâmplăriei PVC o dată la jumătate de an folosiți substanță pe baza de silicon pentru garniturile de cauciuc și ulei special pentru garniturile de închidere.
Nu folosiți substanțe pe baza de acetonă, benzină sau clor.
Tâmplăria din lemn
Este cel mai vechi tip de tâmplărie existent pe piață, dacă este îngrijit cum se cuvine, se păstrează bine în timp.
Se îngrijește astfel:
– Urmele de degete de pe suprafață tâmplăriei se curată frecând ușor zona cu bucăți de cartof crud.
– Praful se înlătura folosind o cârpă înmuiată cu apă și săpun sau cu spray special.
– Vopseaua uzată de pe cadrele ferestrelor se curată și se repara prin revopsire.
– Suprafață de lemn se lustruiește folosind bumbac uscat.
– Pentru că geamul să se deschidă cât mai ușor folosiți vaselina pentru ungerea balamalelor.