Cum alegem blatul de bucătărie

Cum alegem blatul de bucătărie

Alegerea blatului de bucătărie potrivit este o decizie importantă și una pe care vrei să fii sigur că ai luat-o corect!

Cele mai populare materiale pentru blaturile de bucătărie sunt granitul, sticla, lemnul, compozitul, inoxul, iar fiecare are avantaje și dezavantaje. De aceea este foarte important să luați în calcul toți factorii implicați în luarea deciziei:

● Gândiți-va la părțile practice, cum ar fi întreținerea blatului. De exemplu, dacă aveți copii, blatul de sticlă nu este o alegere bună deoarece acesta se poate zgâria foarte ușor.

● Dacă va place să gătiți, luați în considerare un material rezistent la căldură, cum ar fi granitul, pe care puteți pune oricând o tigaie încinsă.

● Dacă va preocupați de igienă, atunci puteți opta pentru materiale anti-bacteriene cum ar fi inoxul, dar luați în considerare și faptul că acesta se zgârie în timp.

Este o alegere dificilă, dar cu calm ne putem hotărî. Ce opțiuni avem?

Blat din lemn masiv

Folosință: Ca blat de bucătărie, pentru prepararea mâncărurilor, ca blat de bar.

Iroko și teak sunt cele mai ideale blaturi din lemn, mai ales pentru zona chiuvetei, deoarece au o consistentă uleioasă ce le face rezistente la apă.

Aspect: Se potrivește oricărui stil de bucătărie. Poate fi încorporat într-un stil contemporan asociat cu sticlă sau inox pentru un aspect cald.

Întreținere: Ștergeți imediat stropii pentru a preveni pătarea. Poate fi lăcuit cu produse speciale pentru a preveni uscarea și deteriorarea, iar zgârieturile pot fi șlefuite cu un burete fin de sârmă.

Lemnul masiv necesită lăcuire iar acest lucru trebuie făcut o dată pe zi în prima săptămâna, apoi o dată pe săptămâna pentru o luna, apoi o dată pe luna pentru un an.

Rezistență: Întreținut și lăcuit corect, lemnul masiv poate rezistă pentru o perioada lungă de timp. Însă nu îl folosiți că tocător, pentru că veți avea un blat plin de zgârieturi și nu puneți tigaia încinsă direct pe suprafață acestuia deoarece se poate arde cu ușurință.

Flexibilitate: În general, lemnul este ușor de prelucrat și se potrivește în mai toate situațiile.

Blatul din marmură

Unul din cele mai favorite este blatul din marmură. Nu există două piese identice, așa că poți fi sigur că suprafața de lucru din bucătărie este exclusivă pentru tine.

Avantajele unui blat de marmură:

● Blaturile de marmură pot crește valoarea casei tale.

● Sunt unice.

● Mai moale decât alte pietre naturale, marmura este mai ușor de lucrat, așa că dacă ai în minte un design elaborat, este o alegere grozavă.

● Renumite pentru o temperatură rece a suprafeței, blaturile de marmură sunt preferatele brutarilor.

Dezavantaje:

● Poate fi scump.

● Este foarte greu.

● Marmura este natural poroasă, ceea ce o poate face susceptibilă la pătare. Pentru a evita problemele, va trebui să-l resigilați anual.

Blatul din granit

Elegante și frumoase, blaturile din granit sunt sinonime cu designul de lux al bucătăriei.

Avantajele unui blat de lucru din granit:

● Întotdeauna la modă, blaturile de granit își păstrează valoarea și pot dura toată viața.

● Rezistente și durabile, blaturile de lucru din granit pot rezista la amplasarea oalelor și tigăilor fierbinți direct pe suprafața lor și sunt una dintre cele mai rezistente opțiuni de blat disponibile la zgârieturi. Deci, dacă ești vinovat că nu ai folosit întotdeauna o masă de tocat, acesta ar putea fi blatul pentru tine.

● Igienic și ușor de curățat.

Dezavantaje:

● Deși granitul nu se va deteriora cu ușurință, dacă o face, reparațiile pot fi dificile.

● La fel ca marmura, blaturile de granit sunt o altă greutate grea pentru bucătărie, așa că nu este recomandată montarea DIY. Și din nou, trebuie să fii sigur că ai suficient suport în unitățile tale de bază pentru a suporta sarcina.

● Pentru a-și păstra calitatea neporoasă și pentru a preveni pătarea, blaturile de lucru din granit necesită reetanșare regulată.

Blatul din cuarț

Combinând frumusețea pietrei naturale cu avantajele unui material artificial, blaturile de cuarț au luat cu asalt lumea bucătăriei.

Avantajele unui blat de cuarț:

● Foarte rezistent la pete.

● O mare varietate de culori din care să alegeți.

● Rezistent și durabil.

● Suprafețele de cuarț sunt neporoase, ceea ce înseamnă nu numai că nu este nevoie de tratamentul anual de reetanșare necesar cu piatra naturală, dar oferă și o barieră excelentă împotriva bacteriilor și petelor.

Dezavantaje:

● Sensibile la căldură, blaturile de cuarț se vor deteriora dacă sunt prinse de o tigaie fierbinte.

● Cuarțul poate fi scump.

● Deși extrem de personalizabil cu opțiuni de grosimi și opțiuni de culoare nesfârșite, cuarțul nu va putea niciodată să vă ofere modelele cu adevărat unice găsite în piatra naturală.

Blatul din sticlă

Blaturile din sticlă moderne, elegante și ultra-lucioase sunt visul unui designer și nu sunt atât de fragile pe cât ați putea crede.

Avantajele unui blat din sticlă:

● Contrar credinței populare, blaturile din sticlă sunt de fapt foarte durabile, pot rezista la temperaturi ridicate și nu se pătează.

● Vă îngrijorați că culoarea suprafeței se estompează în timp? Nu este o problemă cu sticla, care își păstrează frumos culoarea.

● Suprafețele de lucru neabsorbante din sticlă reprezintă o opțiune foarte igienă.

Dezavantaje:

● Se pot crăpa și ciobi dacă nu este atent.

● Este dificil de reparat daunele care apar.

● Blaturile din sticlă pot fi costisitoare.

Blatul din PAL

Fabricat din PAL de înaltă densitate și acoperit cu un laminat de plastic, acest tip de blat este un element de bază în bucătării de mulți ani.

Avantajele unui blat laminat:

● Blaturile laminate oferă o modalitate accesibilă de a obține aspectul dorit. Cu nenumărate alternative, puteți obține aspectul blaturilor de lucru din lemn, granit și marmură, dar fără eticheta de preț mare.

● Fiind ușor și ușor de lucrat, laminatul este o alegere bună dacă sunteți un montator de bricolaj.

● O suprafață impermeabilă înseamnă că laminatul este ușor de curățat și nu va absorbi petele.

Dezavantaje:

● Suprafețele de lucru laminate ușor deteriorate nu oferă durabilitatea pietrei naturale.

● Blaturile laminate se vor pârjoli și se vor topi dacă întâlnesc tigăi fierbinți.

● Prezintă rapid semne de uzură în timpul utilizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *