Amenajează camera copilului în funcție de vârstă

Amenajează camera copilului în funcție de vârstă

De obicei, atunci când gândim amenajarea locuinței luăm în considerare faptul că această va fi pentru câțiva ani. Putem reveni asupra ideii de reamenajare în momentul în care, în casă va apărea un copil. Atunci lucrurile se schimbă, iar amenajarea trebuie luată în serios pentru a putea asigura copilului condițîi optime de dezvoltare. Designul camerei va fi adaptat nevoilor vârstei, luând în considerare și faptul că un copil se dezvoltă rapid și odată cu el și camera.

Este bine că de la început, camera unui copil să fie spațioasă, astfel că în primii ani de viață va avea un spațiu mai mare de joacă iar în perioada de școală și adolescență acel spațiu va putea fi populat cu mobilier specific nevoilor.

Camera unui preșcolar va fi întotdeauna mai goală deoarece acesta nu are nevoie de prea mult mobilier.

Un spațiu de depozitare a hăinuțelor, un dulăpior pentru cărți de povești și caiete de colorat, un pătuț confortabil și o măsuță unde poate întreprinde diverse activități: este mai mult decât suficient pentru un copil, iar spațiul de joacă va fi mai mare.

Este de preferat că mobilierul să aibă cât mai puține colțuri pentru a evita accidentele, sau le putem capitona.

Pentru că în primii ani copiii sunt neastâmpărați este indicat că pardoseală să fie din lemn. O mochetă ar putea părea practică și ar asigura și căldură, dar această păstrează praful, provocând alergii, și poate fi pătată ușor. În schimb o pardoseală din lemn poate fi întreținută ușor. Iar dacă avem posibilitatea de a asigura căldură în pardoseală, putem scapă chiar și de covoraș.

Perdelele nu trebuie să fie lungi, pentru a nu stârni curiozitatea copilului, evitând astfel că acesta să tragă de ea și eventual să desprindă galeria care l-ar putea accidență.

Putem de asemenea să delimităm spațiul de joacă de cel de dormit dacă alegem un pat supraetajat. Astfel, economisim spațiul de sub pat, loc pe care îl putem folosi în alt scop. Acest lucru poate fi util și pe viitor, când copilul va începe școală și în acel loc putem instala un birou.

Nici pereții nu pot trece neobservați, deoarece tentația copilului de a-i decora este mare. Putem alege fie să îi colorăm cu o vopsea lavabilă care să permită curățarea repetată sau ii putem acoperi cu un tapet, în nuanțe vesele ce va putea fi înlocuit cu ușurință în caz de nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *