Un grădinărit de succes începe prin cunoașterea și derularea corectă a activităților. Nu este nevoie să răsfoiți cărți groase ,sunt de ajuns sfaturi clare și simple, cum sunt următoarele:
Apa de ploaie este un adevărat elixir pentru plantele de interior. Aceasta conține bioxid de carbon, azot precum și alte elemente minerale care ajută la o dezvoltare armonioasă.
Bolile fungice sunt omniprezente
Folosește ceai de mușețel stropind plantele tinere, așa poți ține departe aceste maladii extrem de contagioase.
Zațul de cafea poate fi folosit în doze mici ca îngrășământ pentru plantele de apartament, deoarece este bogat în azot, fosfor și potasiu. O adevărată barieră contra insectelor și a unor viermi.
Dragostea pentru vasele din lut se naște din tradiție
Evitați să așezați o plantă pe un mobilier din lemn, îl veți distruge. Lutul este poros iar apa va pătrunde în lemn schimbându-i textura și caracteristicile.
Evitați păstrarea semințelor într-un dulap de PAL sau în apropierea acestuia, deoarece particulele de lemn emit gaze nocive influențând gradul de germinare.
Forma, culoarea sau dimensiunea ghiveciului au importanță în dezvoltarea plantei. Un ghiveci cu baza îngustă nu reține apă iar vasele de formă circulară sunt destinate florilor de mici dimensiuni cu inflorescențe perene.
Hibernarea trandafirilor
Când formați mușuroaie de pământ la baza tulpinilor pentru a proteja mugurii vulnerabili de îngheț, trebuie să folosiți pământ dintr-o altă zonă a grădinii, asta pentru că înlăturarea pământului din imediata apropiere a plantei va face ca rădăcinile să fie expuse aerului rece, dăunându-le și în final omorându-le.
Importanța luminii este enormă
Plantele iubitoare de raze solare directe așezați-le lângă o fereastră orientată spre sud sau sud-vest și în rază la jumătate de metru de la aceasta. Dacă nu faceți acest lucru plantele dumneavoastră vor fi afectate de fototropism.
Jardinierele cu mușcate așezate pe balcon sunt mereu în atenția noastră, pe lângă florile lor vesele și frunzișul variat, ele formează o adevărata barieră contra țânțarilor.
Kalanchoe este o plantă care a avut un succes comercial remarcabil datorită adaptabilității sale. Planta originală are florile de culoare roșu aprins și gama de culori este obținută prin selecție.
Luminozitatea este rareori optimă în apartamentele noastre. Folosiți iluminarea ajutătoare plasând o bucată de carton alb orientată spre fereastră în spatele ghiveciului, uneori este suficient să zugrăviți pereții în alb pentru ca lumina să se reflecte.
Monstera deliciosă cunoscută ca și „Philodendron cu frunza ruptă”. Atunci când planta prezintă pete negre pe frunză înseamnă că a fost expusă înghețului, iar dacă apar zone roșietice la extremități, planta are nevoie de o hidratare în plus.
Nu lăsați uneltele nespălate, necurățate și dacă ați lucrat cu plante infestate, spălați-le înainte de a le refolosi pentru evitarea problemelor.
Oala clasică din ceramică sau diverse vase din teracota nesmălțuită absorb multă apă când sunt noi, iar plantele vor suferii imediat după prima udare. Udați vasul de mai multe ori înainte de a pune compostul. Dacă vasul este ud nu vor apărea dificultăți.
Palmierul Areca este o plantă ce iubește lumina și umiditatea. În aceiași măsură detestă curenții de aer și frigul, astfel nu lăsați planta mai mult de 3-4 zile neudată iar dacă frunzele s-au uscat nu le smulge cu mâna ci îndepărtează-le prin tăiere fiindcă planta este extrem de sensibilă și ai putea să compromiți rădăcina.
Rugina frunzelor de trandafir este o maladie ce apare foarte des vara. Se poate trata folosind o metodă naturală prin stropirea plantei cu ceai sau o soluție din extract de coada calului.
Strălucirea frunzelor se poate face cu ușurință la unele plante prin diluarea unui gălbenuș de ou în cinci sute mililitri de apă caldă. Aplicați apoi această soluție cu ajutorul unui burete odată sau de două ori pe an. Nu abuzați, riscați ca stomatele să sufere.
Terapie pentru plante
Adăugați puțină Coca Cola la rădăcina plantelor. Aceasta le va da energie și prospețime. Plantele au nevoie de stimuli asemenea omului.
Utilizați întotdeauna pământ umed atunci când transplantați sau replantați plantele pentru a evita deteriorarea rădăcinii. Udați solul cu o zi înainte ca să nu întâmpinați dificultăți.
Vaporizați plantele cu ceai slab sau apă amestecată cu câteva picături de amoniac sau detergent de vase. Această soluție curăță plantele și ține insectele departe.
Yucca este o una dintre plantele tropicale de apartament care iubește foarte mult lumina. În timpul verii nu ezitați să o pulverizați cu apă. Acest mic gest are două efecte: în primul rând pentru a îndepărta praful, iar în al doilea rând pentru a prevenii orice atac de acarieni sau alte creaturi de genul acesta.