Sfaturi utile pentru achizițonarea unei uși de exterior de calitate pentru apartament sau casă

ușa de intrare

Ușa de intrare în casă este primul lucru pe care oamenii îl văd atunci când vin în vizită. Alegerea corectă a unei uși de intrare care să se potrivească stilului dvs., dă un plus de valoare casei dvs. și de ea depinde siguranța dvs.

Un alt criteriu foarte important în alegerea unei uși de intrare este izolarea fonică și coeficientul de transfer termic care previne condensul și pierderea căldurii prin ușa de intrare.

Atunci când ne decidem să achiziționăm o ușă de intrare un pas important îl reprezintă stabilirea bugetului. De cele mai multe ori, bugetele de renovare sau de construcție depășesc calculele inițiale. La fel ca și restul materialelor, ușa de intrare trebuie estimată cu atenție și trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

  • costuri de achiziție versul beneficiile pe termen lung
  • durata de viață sau de utilizare care trebuie să fie de peste 10-15 ani
  • costurile de întreținere ale ușii de intrare
  • eficiența energetică
  • rezistența la intemperii (ploaie, soare, zăpadă etc) dacă ușa este montată în exterior
  • nivelul de rezistență la efracție dorit

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o ușă de exterior?

  1. Unde este produsă ușa de intrare?

Pe piața din România există o gamă variată de uși de intrare de apartament sau casă. Multe dintre produse sunt de proveniență China, Turcia, Belarus sau Ucraina. Aceste țări nu fac parte din Uniunea Europeană, iar standardele de producție și de securitate nu sunt recunoscute în țările membre UE.

Este foarte important să ține cont faptul că cel mai des se defectează pe ușă piesele componente, în special yalele montate pe ușa de intrare. Ușile produse în țări care nu fac parte din UE au standarde diferite și componentele care se găsesc la noi pe piață nu corespund pe aceste uși de exterior.

În cazul unei defecțiuni trebuie să găsiți piese de schimb, deoarece eventualele adaptări ale produselor din UE pot ajunge la costuri care depășesc cu mult prețul inițial al ușii.

  1. Ce izolare fonică are ușa?

Cele mai multe uși de intrare se montează la apartamente, iar în blocurile de locuințe din România sunt cel puțin 4-5 proprietari pe palier.

Izolația fonică a ușii de intrare este foarte importantă pentru protejarea intimității, astfel încât vecinii să nu audă ce se petrece la noi în apartament, iar noi să nu fim deranjați de zgomotul din bloc.

O ușă de intrare bună trebuie să aibă o izolație fonică de minim 34-35 dB.

  1. Ce coeficient de transfer termic trebuie să aibă ușa de intrare și când trebuie să fim atenți la acest aspect?

Este foarte important să întrebăm comerciantul de uși de exterior despre umplutura ușii din interior. Un prim indicator care ne spune că nu cumpărăm o ușă fără izolație este greutatea ușii. O ușă de intrare care are izolație de bună calitate în interior are o greutate de peste 50-60 kg.

Ușile de pe piață au în interior spumă poliuretanică sau vată minerală ignifugă. Vata minerală ignifugă este mult mai eficientă, deoarece are indicele de transfer termic mai redus și oferă și rezistență la foc de minim 15 sau 30 de minute.

Clienții care achiziționează o ușă de intrare pentru case/vile trebuie neapărat să întrebe despre coeficientul de transfer termic pe care îl are ușa. Ușile care nu au izolație favorizează apariția condensului și pierderea căldurii din interiorul locuinței. Având în vedere prețurile foarte mari pentru încălzire, aceste pierderi pe termen lung ne pot duce la costuri care depășesc cu mult prețul inițial de achiziție al ușii de exterior.

O ușă de intrare izolată termic trebuie să aibă un coeficient de transfer sub 1 w/mpK (cât mai apropiat de 0).

  1. Siguranța la efracție pe care ne-o oferă ușa de intrare

Este un aspect destul de neglijat de către cei care achiziționează uși de intrare, în special de cei care le montează la apartament, deoarece în această situație ușa reprezintă singurul mod de acces în locuință.

De calitatea încuietorilor depinde siguranța noastră, a familiei și a bunurilor pe care le avem în casă.

Încuietorile, la fel ca și ușile sunt realizate din diferite materiale și sunt testate la efracție. Trebuie să întrebăm comerciantul dacă yalele montate pe ușă au certificare antiefracție și din ce sunt produse acestea.

Cilindrii și  yalele din oțel sunt mult mai rezistente la găurire, smulgere sau alte forme uzuale de atac folosite de hoți decât alama sau aliajele moi care pot fi distruse cu ușurință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *