Idei pentru alegerea tapetului potrivit

Idei pentru alegerea tapetului potrivit

Înainte de a cumpăra tot tapetul de care aveți nevoie, cumpărați doar o mostră, așezați-o pe peretele camerei și studiați-o atât în lumina naturală, cât și în cea artificială.

Măsurați dimensiunile pereților, de la tavan și până la podea, și adăugați 100 mm la fiecare bucată (rezervele de la tavan și pardoseală). În general, o rola are dimensiunile de 0,52×10 m. Pentru o camera ai cărei pereți au înălțimea de 2,40 m veți avea nevoie de patru-cinci role de tapet, în funcție de modelul acestuia

Tipuri de tapet

În comerț există multe tipuri de tapet realizate în așa fel încât să se potrivească cerințelor dumneavoastră cele mai exigențe. Vă vom prezența în rândurile ce urmează câteva avantaje și dezavantaje ale tipurilor de tapet pe care le-ați putea folosi în amenajarea casei:

1. Tapetul din hârtie, semilavabil sau lavabil, se folosește cel mai des, deoarece prezintă costuri scăzute în cazul în care vreți să amenajați cu el, dar în același timp este slab calitativ. Nu lasă peretele să respire, ceea ce poate duce la apariția igrasiei și mucegaiului. Nu se poate curăța ușor fără riscul de a-l degrada iremediabil.

2. Tapetul de vinil poate fi folosit în orice tip de camera, chiar și pentru băi, fiind ușor de curățat cu apă și detergent, fără a se degrada

3. Tapetul din fibre naturale, spre deosebire de celelalte lasă pereții să respire, dar nu se poate folosi în încăperi cu umiditate ridicată, deoarece se degradează în prezența vaporilor de apă.

4. Tapetul de mătase este cel mai scump și mai calitativ, dar și cel mai pretențios.

Cum se aplică tapetul?

Că orice tip de finisaj aplicarea tapetului urmează un set de reguli și etape de care trebuie să țineți cont pentru că acesta să arate impecabil atunci când îl montați singur.

În primul rând orice tip de muncă are nevoie de scule specifice. Veți avea nevoie de:

– creion
– fir cu plumb
– rigla
– foarfece
– cutter
– pensula
– rola de cuciuc
– burete

– Prima etapă în aplicarea tapetului o reprezintă curățarea peretelui și degresarea lui de eventuale straturi de finisaj sau de praf. Peretele trebuie să fie curățat bine și lipsit de găuri pentru că tapetul să se lipească și să se distribuie uniform.

Întrerupătoarele, aplicele sau lustrele trebuie scoase și adăugate după terminarea procedeului.

Nu aplicați niciodată tapetul peste vopsea lavabilă.

– Pentru aplicarea tapetului trebuie să folosiți un adeziv special pentru tapet. În general tipul de adeziv este recomandat de producătorul tapetului.

– După ce ați amestecat adezivului special, îl aplicați pe perete cu ajutorul unei pensule sau role pentru că acesta să se așeze uniform. Așezați fâșia de tapet direct pe adeziv și rulați-o cu o rola de cauciuc începând de la tavan până la înălțimea dorită, ținând-o în poziție verticală pe stratul de adeziv.

Fășiile de tapet se aplică în general începând de la fereastră înspre camera și trebuie numerotate în ordinea așezării lor.

A două fâșie pe care o aplicați trebuie să fie așezată lângă prima fără să se suprapună, în același mod, având grijă că alăturarea să fie perfectă.

Excesul de adeziv se șterge imediat cu un burete.

– Pentru a va simplifică muncă puteți trasă linii verticale cu ajutorul unui fir cu plumb din 50 în 50 de cm, urmând să aplicați între ele fâșia de tapet.

– Decupajele pentru prize și întrerupătoare le puteți face numai după lipirea și uscarea tapetului. Montați întrerupătoarele ulterior, doar așa puteți avea o suprapunere perfectă.

Posibile probleme întâmpinate:

– Dacă montați tapetul pe tavan și ați ajuns la capătul acestuia, apăsați bandă cu spaclul în colț și tăiați surplusul cu cutterul.

– Pentru începători este dificil să aplicați tapetul în spatele unei țevi, așa că puteți îndoi fâșia pe înălțime, iar apoi tapetul se va îndoi printr-o tăietură orizontală, iar cu un șpaclu o poți îndrepta pe perete.

– Pentru a aplică tapetul în spatele unui calorifer, așezați fâșia cu adeziv acolo unde începe caloriferul, iar apoi pune-ți pe fâșie un tub de carton în care introduce-ți o coadă de matură. Trage-ți în același timp și coadă de matură și fâșia de tapet, până jos.

– Pentru a evidenția tapetul adăugați borduri, dar numai după ce ați terminat de lipit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *