Furtunul de absorbție și refulare

Furtunul este prin definiție un tub flexibil ce are ca scop transportul apei dintr-o locație în alta. În funcție de domeniul în care este folosit definiția furtunului poate varia dar ideea principală râmâne: furtunul are rolul de a transporta diverse lichide sau gaz dintr-un loc în altul. Printre cele mai folosite furtunuri (în afara binecunoscutului furtun de gradină) sunt furtunul de absorbție și cel de refulare.

Furtunurile de absorbție și cele de refulare sunt fabricate din PVC. Unul dintre motive este costul mic de fabricație (și ca urmare prețul accesibil al produsului final) – PVC-ul fiind un material mai puțin costisitor decât cauciucul. Un alt motiv pentru care PVC-ul este materialul preferat pentru fabricarea acestor furtunuri este acela că furtunurile din PVC sunt relativ ușoare și în consecință sunt ușor de transportat și de manevrat. Totodată furtunurile din PVC sunt rezistente la abraziune (motiv pentru care sunt durabile) și flexibile (furtunurile sunt ușor de depozitat și nu ocupă foarte mult spațiu). Mai multe despre tipurile de furtun din PVC existente pe piață, poți citi aici.

Furtun de absorbție cu spirală

Furtunul de absorbție cu spirală este un furtun din PVC ce are o inserție din PVC în formă de spirală. Flexibilitatea furtunului cu spirală poate varia de la foarte flexibil, la foarte rigid în funcție de aplicabilitatea pe care o are. Furtunul de absorbție cu spirală este destinat lucrului la presiune negativă, fiind conceput să reziste vacuumului și nu presiunii. Rolul lui este acela de a aspira lichide, pulberi, semințe, nămol sau apă, motiv pentru care mai este cunoscut și sub denumirea de furtun de aspirație.

Furtun de refulare

Cunoscut și ca furtun plat, furtun de evacuare sau furtun de pompă, furtunul de refulare este foarte ușor și flexibil iar forma sa plată permite strângerea lui rapidă și stocarea în spații mici. O altă caracteristică a acestui tip de furtun este rezistența sa la acțiunea substanțelor chimice, a uleiurilor și a grăsimilor. În plus, furtunul de refulare este rezistent la abraziune, rezistă la temperaturi ridicate și la acțiunea razelor UV,  nu absoarbe apa și nu favorizează dezvoltarea de mucegaiuri.

Furtunul de refulare este un tip de furtun rezistent la presiune dar atunci când achiziționați un furtun plat asigurați-vă că acesta suportă presiunea de lucru la care urmează să îl expuneți. Pe site-ul Efurtunveți vedea că furtunul de refulare suportă presiuni de la 4 până la 10 bari.

Când și unde se folosesc furtunul de absorbție și furtunul de refulare

Fiind furtunuri de uz general, adică furtunuri ce pot fi folosite într-o varietate de domenii și care nu sunt dedicate unei anumite industrii, furtunurile de absorbție și de refulare  sunt folosite, de exemplu, în agricultură pentru a curăța adăposturile animalelor. În construcții sau minerit, aceste furtunuri sunt folosite pentru a aspira praful și alte reziduuri dar și pentru a transporta apă, soluții chimice, combustibili sau uleiuri dintr-un loc în altul. Agricultura este un alt domeniu în care furtunurile de acest tip sunt folosite intens: pentru irigații, pentru împrăștierea îngrășămintelor, pentru efectuarea diferitelor tratamente necesare plantelor sau pentru drenaj. Industria navală este mare consumatoare de astfel de furtunuri care sunt folosite, de exemplu pentru umplerea sau golirea rezervoarelor de la bordul navelor.

Când alegeți un astfel de furtun, fie că vorbim de furtun de absorbție ori de furtun de refulare trebuie să țineți cont că în afară de presiunea de lucru, un factor important este și diametrul acestuia. Furtunurile de absorbție și de refulare au diametre interioare ce pleacă de la 19mm și ajung la 152mm iar diametrul interior al unui furtun determină volumul de material pe care furtunul este capabil să îl transporte într-o anume perioadă de timp. Luați în calcul și materialul pe care urmează să îl transportați cu ajutorul furtunului și dacă plănuiți să folosiți un astfel de furtun pentru a transporta materiale solide, alegeți un furtun cu diametrul mai mare.

După folosire  strângeți și depozitați furtunurile pentru a evita deteriorarea lor și pentru a le prelungi durata de viață. Același lucru este recomandat și la intrarea în sezonul rece: furtunurile din PVC pot suporta temperaturi pozitive de până la 65 grade Celsius dar nu sunt rezistente la temperaturi mai mici de -5 grade Celsius.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *