Despre bazele grădinaritului

Despre bazele grădinaritului

Pentru mulți dintre noi, ideea de casă la curte înseamnă grădina. O grădina mare, sau nu, oricum plină de flori! Iar dacă visul de a locui la curte a devenit realitate, mai urmează să ne apucăm de grădinărit.

Amenajarea unei grădini de la zero poate fi descurajatoare. Există o sumedenie de decizii care trebuiesc luate, planificări, iar amenajarea poate dura o perioada lungă de timp. Chiar și planificarea poate fi o adevărată provocare.

Există 2 întrebări de care ținem cont atunci când începem o grădina:

Cum intenționăm să folosim și să amenajăm spațiul?

Cum ne imaginăm grădina?

Iată câteva sfaturi care va vor ajută să găsiți răspunsul la aceste întrebări și să creați o grădina de care vă veți bucură:

1. Începutul grădinii, de unde să începem?

În primul rând va trebui să găsim un loc bun. Accesul la lumina și surse de apă vor juca un rol foarte important în alegerea plantelor cu care veți popula grădina.

Un alt punct de plecare este solul. Această poate nu va fi chiar cea mai distractivă parte a grădinăritului dar trebuie să reținem că trebuie să întreținem solul pentru ca plantele să aibă grijă de ele. Trebuie în primul rând să știm ce fel de sol avem pentru a ști ce trebuie să facem mai departe, ce putem plantă, ce va supraviețui, mai ales dacă dorim să avem și o grădina de legume. Dar despre asta vom vorbi într-un alt articol.

2. Alegerea plantelor

Alegerea plantelor este una dintre cele mai grele sarcini ale grădinăritului, deoarece există foarte multe specii din care putem alege. Lucrurile cele mai importante pe care nu trebuie să le uităm sunt: ce tip de sol avem și ce plante vor rezista în zona noastră.

Când vine vorba de practică în schimb, ceea ce face diferența este preferință personală: Ce plante ne plac, dar și cât de mult timp putem și suntem dispuși să acordăm îngrijirii acestora. Iată și câteva sugestii care va pot ajută să va decideți mai ușor:

-Plante tolerante la seceta;

-Plante ușor de întreținut;

-Plante care necesită doar un minim de îngrijire;

-Plante de umbră.

3. Designul grădinii

Proiectarea grădinii este un proces continuu și reprezintă și jumătate din tot ceea ce înseamnă grădinăritul. Dar poate fi și distractiv.

Este adevărat că există tot felul de reguli în grădina, cum ar fi plantarea în număr impar, dar este la fel de adevărat că nici nu există poliția grădinii care să se asigure că respectăm regulile grădinii. Putem crea o grădina așa cum ne-o închipuim și de care să ne bucurăm nestingheriți.

Cele mai multe grădini reprezintă un amestec de plante anuale, plante perene, arbori, arbuști, pomi, mereu în creștere, mereu în schimbare și chiar și cel mai bun proiect de design va suferi modificări în permanentă.

Tip: Alegeți o temă pentru grădina, indiferent că este vorba de o schema de culori, un stil pe care îl abordați sau un grup de plante pe care le preferați. Acest lucru va va fi de ajutor deoarece puteți dezvoltă acea tema în permanentă.

Pe finalul primei părți a acestui articol am discutat despre designul grădinii, iar acum vom continuă cu următorul pas: uneltele necesare în grădina.

Unelte necesare în grădină

4. Unelte necesare în grădină

Există o mulțime de unelte și electrice concepute pentru a face grădinăritul mai ușor și mai plăcut, iar câteva ar trebui să existe în magazia fiecărui grădinar, cum ar fi foarfecele pentru tăiat plante, dar nu este cazul să le achiziționați pe toate. Multe sunt opționale și nici nu veți avea nevoie de ele, iar de îndată ce veți capătă experiență veți descoperi că le folosiți mereu pe aceleași.

Așa că nu trebuie să exagerați și să va apucați să le cumpărați pe toate acum. Când veți defini ce va place, atunci va merită să investiți cu siguranță în cele mai bune pe care vi le puteți permite. Uneltele de calitate pot fi nu numai mult mai ușor de utilizat dar vor fi și mai rezistente în timp.

5. Întreținere și îngrijire

Cu siguranță întotdeauna va fi ceva de făcut în grădina: plantare, divizare, nivelare, tăiere, tundere plivire. Unele plante sunt mai pretențioase decât altele, dar întreținerea grădinii trebuie făcută.

Nu trebuie să privim întreținerea că pe o povara. Acest lucru poate fi cea mai plăcută parte a grădinăritului deoarece putem vedea cu ochii nostru transformările pe care le suferă grădina. Lucrând cu regularitate în grădina, vom fi la curent cu toate problemele și vom învață despre dezvoltarea sezonieră a plantelor noastre. De asemenea vom învață căror plante le priește grădina noastră, care sunt plantele noastre preferate și care sunt plantele pe care nu le dorim în grădina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *