
Poarta oricărei case este primul obstacol împotriva intrușilor, dar și cea care îți oferă un sentiment de siguranță. La alegerea broaștei potrivite pentru poartă contează mai mulți factori, în special durata de viață, sistemul de închidere, cât de bine rezistă în fața condițiilor meteo nefavorabile și nu numai. Citește mai departe pentru a vedea cum poți lua cea mai inspirată decizie:
De ce ai nevoie de o broască de calitate
Dacă te gândești la toate riscurile la care poarta ta poate fi supusă, de la tentative de forțare până la expunerea continuă la ploaie, vânt sau temperaturi extreme, îți dai seama că ai nevoie de un mecanism gândit să reziste. O broască de slabă calitate se poate deteriora rapid, poate rugini sau se poate defecta, ceea ce te va face vulnerabil în fața nenumăratelor incidente. Poți vedea aici la Fernand câteva modele pe care să le iei în calcul.
Tipuri de broaște pentru poartă
Există mai multe opțiuni din care poți alege, în funcție de designul și caracteristicile pe care le cauți. Broasca cu cilindru clasic aduce un echilibru între siguranță și preț, pentru că dispune de un mecanism simplu și destul de ușor de înlocuit în caz de nevoie. Broasca cu cheie dublă asigură mai multă securitate, fiind mai greu de păcălit de către persoanele neautorizate.
Variantele de broască cu buton pe interior pot fi mai practice, deoarece nu mai ești nevoit să te bazezi exclusiv pe cheie pentru a deschide poarta din interior. Ai posibilitatea și să montezi un sistem modern de tip yale cu cartelă sau chiar broaște inteligente cu acces pe bază de cod, dar trebuie să verifici dacă poarta permite instalarea acestora.
Ce materiale se folosesc
Când alegi materialul broaștei, în primul rând ar trebui să te gândești la cât de bine rezistă acesta în fața ploilor abundente, a înghețului sau a razelor soarelui. Oțelul inoxidabil este o alegere frecventă, deoarece nu corodează și își păstrează aspectul în timp, chiar și în condiții dificile. Alte metale pot fi folosite cu succes dacă sunt protejate prin tratamente speciale, menite să le confere o rezistență mai mare la rugină.
Trebuie să te asiguri că broasca este de calitate și că nu prezintă zone vulnerabile prin care apa sau murdăria s-ar putea infiltra. În plus, ar fi bine să verifici dacă mecanismul intern este fabricat din materiale rezistente și dacă fiecare componentă este atent finisată.
Sistemul de închidere
Un mecanism bun de închidere oferă protecție suplimentară, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu risc crescut de efracții. Broasca trebuie să dispună de un sistem de blocare fiabil, care să nu poată fi forțat cu ușurință. În plus, este indicat să evaluezi dacă broasca permite montarea unui lanț sau a unui zăvor suplimentar, în cazul în care vrei mai mult control asupra accesului în curtea ta. Faptul că poți securiza poarta din mai multe puncte îți oferă un grad înalt de liniște, deoarece forțarea acesteia devine mult mai dificilă.
Cum se montează?
Cu o broască montată corect vei evita situații neprevăzute și este bine ca întregul proces să fie realizat de către un specialist. Ce poți face pentru prelungirea duratei de viață este să o întreții, așa că începe prin a curăța periodic orice depunere de praf, aplică un lubrifiant special și verifică să nu existe jocuri între componente.
Există numeroase modele pe piață, trebuie doar să te documentezi puțin și, cu siguranță, vei găsi varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Nu uita să vezi și ce opțiuni sunt disponibile la Fernand!