Feng shui, tradus mot-a-mot înseamnă vânt și apă, definește un ansamblu de principii, ce au la baza geomanția ( pseudoștiința ce poate prezice viitorul) și pleacă de la ideea că formele și mediul ambiant au un mare efect asupra suflului-qi-. Un qi pozitiv este aducător de noroc, în timp ce un qi negativ atrage nenorocire.
Primele dovezi ale acestui principiu datează din secolul al III-lea.
Bazat pe teoria celor 5 elemente-pământ, metal, apă, lemn și foc- și pe yin și yang, feng shui are că scop restabilirea armoniei locurilor, prin analiză fluxurilor de energie din mediul înconjurător.
Feng shui este o știință a culturii chineze, cunoscută în vremurile contemporane că o artă ce se axează pe viață și destin. Potrivit acestei arte, viață și destinul pot fi influențate de mediul înconjurător și de energiile care ne înconjoară, iar scopul acesteia este de a restabili echilibrul dintre energii.
Fiind adepți ai feng shui se crede că putem atrage lucruri pozitive-succes, sănătate, bani, prieteni și relații armonioase și ne putem debarasa de ghinion și problemele vieții cotidiene.
În esență, acest principiu ne oferă posibilitatea de a trăi în armonie cu natură și de a îmbunătăți cursul natural al energiei care ne înconjoară, creând o punte între materialism și spiritualitate.
Atâta timp cât vom reuși să corectăm spațiul în care ne desfășurăm activitatea, cu siguranță vom avea parte de satisfacții materiale, de o sănătate bună și o viață fericită.
Pentru că este considerat o artă, feng shui-ul este legat în mod direct de casă și alte spații în care ne învârtim, iar pentru a ne asigura de efectele benefice ale acesteia trebuie să echilibrăm energia din interiorul și exteriorul casei, sau a celorlalte spații, iar apoi să purificăm aceste spații de energia negativă sau stagnantă, pentru a face loc energiei aducătoare de sănătate și abundență.
Trebuie apoi să corectăm spațiile care generează energii negative cu ajutorul unor remedii feng shui ( diverse activități gospodărești, ce fac referire la anumite lucruri cu însemnătate importantă în cultură chinezească), sau să activăm spațiile cu energii pozitive cu ajutorul unor activatori feng shui ( diverse obiecte ce atrag noroc, bunăstare, fericire).
Este foarte important să repetăm frecvent curățarea spațiilor, iar locul activatorilor trebuie schimbat constant pentru a nu atrage din nou energii negative și stagnante. Astfel Qi-ul proaspăt va circulă liber..