Cum pregătim gazonul pentru iarnă?

Cum pregătim gazonul pentru iarnă?

Nu există pauze între anotimpuri în ceea ce privește activitatea de grădinărit, dacă dorim să ne bucurăm în continuare de grădina pe care am organizat-o cu destul efort. Iar toamna, este una dintre cele mai importante perioade, deoarece trebuie să ne asigurăm că plantele vor trece cu bine de iarnă.

Gazonul este ceea ce îi da grădinii noastre viață și de aceea nu trebuie să îl neglijăm.

Pentru că este destul de greu de întreținut iar costurile nu sunt chiar mici, nu cred că ne dorim că în primăvară să trebuiască să luăm de la zero înlocuirea gazonului. Așadar, pentru a evita că în primăvară să ne alegem cu un gazon galben și rar, împânzit de insecte și atacat de dăunători trebuie să îl îngrijim din toamna pentru a trece cu bine de iarnă care se apropie.

În primul rând trebuie să tundem gazonul regulat, mai scurt decât pe perioada verii, la un nivel de aproximativ 5 cm iar apoi, trebuie să eliminăm de pe gazon frunzele sau alte vegetale moarte, care îl pot distruge, cu ajutorul greblei sau prin aspirare. Prin descompunere, acestea împiedică gazonul să respire, iar acesta se va îngălbeni sau se va usca iremediabil.

De asemenea, trebuie să evităm apariția mușchilor în zonele cu umezeală ridicată sau ferite de lumina ce pot favoriza apariția acestora. Și putem face acest lucru prin tratarea solului cu fertilizante împotriva mușchilor, care de asemenea vor fi un stimulator pentru regenerarea ierbii.

După ce l-am tuns și l-am tratat anti-mușchi trebuie să aplicăm un îngrășământ special pentru iarnă, cu eliberare treptată pe perioada toamnei și a iernii. Potasiul din acest îngrășământ protejează gazonul de temperaturile scăzute și îl menține sănătos.

Până la căderea zăpezii trebuie să repetăm operația de îndepărtare a vegetației moarte și putem însămânța zonele în care gazonul este rar sau a dispărut.

Este indicat, în cazul unui gazon mai vechi de 1 an, să împrospătăm solul prin afânare, recomandat în luna octombrie, procedeu prin care sunt eliminate rădăcinile superficiale ale plantelor, iar apă și îngrășămintele vor pătrunde cu ușurință în sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *