Dacă locuiți într-un apartament de bloc, iar acesta are o vechime mai mare de 20 de ani, trebuie să știți că instalația electrică este la fel de veche precum clădirea.
Acest lucru poate însemna că în momentul în care au fost trase cablurile electrice nu s-au anticipat consumuri atât de mari că în ziua de azi și că este foarte posibil să nu facă față.
Consumul eficient de energie, denumit simplu eficientă energetică, înseamnă folosirea unei cantități mai mici de energie la același nivel de efect. De exemplu am putea izola termic o casă pentru a consumă mai puțînă energie pentru încălzire sau răcire. De asemeni putem instala surse de ilumilat CFL (Compact Fluorescent Lights) sau LED (Light Emitting Diode) precum și conceperea locuințelor noi cu luminatoare (ferestre orizontale pentru reducerea consumului de energie pe timp de zi – sistem de iluminat autoadaptiv conceput și dezvoltat de Philips, care ne sunt parteneri).
Eficiența energetică este obținută în primul rând de progresul tehnologic și implementarea noilor tehnologii; nu datorită schimbării comportamentului de consum. Consumul de energie se va reduce la un sfert până în 2050 conform Agenției Internaționale a Energiei. Eficientă energetică și energia reciclabilă sunt considerați pilonii noilor politici energetice la nivel global.
Noile electrocasnice (frigidere, mașini de spălat, aparatură audio-video) dar și utilajele industriale consumă mult mai puțînă energie electrică decât cele vechi (aproximativ cu 50% mai puțîn decât modelele similare din 2001), iar proiectele energetice făcute de compania noastră țîn în totalitate cont de acest lucru pentru a crește la maxim gradul de eficientă energetică.
Energia verde sau reciclabilă este o noțiune din ce în ce mai utilizată de specialiștii în domeniul energetic și se referă la sursele de energie considerate prietenești pentru mediu și non-poluante: energia geotermală, vânt și energia solară. În țările dezvoltate din spațiul comunitar s-a format deja o cultură pentru energia reciclabilă, consumatorii industriali sau casnici putând cumpără „energie verde” de la distribuitorii locali de energie. În România sunt în prezent proiecte în derulare de dezvoltare și colectare pentru sursele de „energie verde”, dar și proiecte de cogenerare (conform directivei 2004/8/EC a Parlamentului și Consiliului European)
Prin instalații electrice se înțeleg acele instalații care sunt destinate a folosi energia electrică pentru forță, iluminat și alte scopuri industriale sau casnice.
Clasificare
Din punctul de vedere al locului unde se execută, instalațiile electrice se împart în:
1. Instalații interioare, care cuprind conductoarele cu toate elementele accesorii de montaj, întrerupere, protecție ce se montează în interiorul clădirilor de orice fel ;
2. Instalațiile exterioare, la care elementele instalației sunt montate în afară clădirilor.
Instalațiile electrice pot servi numai pentru iluminat și se numesc instalații electrice de iluminat, sau pot servi pentru alimentarea diferitelor receptoare electrice de puteri mari.