Case fără proiect

Case fără proiect

Poate că tot mai puține case se construiesc acum fără nici un fel de proiect. Cum într-o formă sau altă este nevoie de autorizație de construire, majoritatea construcțiilor au totuși la baza măcar DTAC-ul, sau PAC, cum se numea până nu demult.

Am văzut însă că DTAC/PAC-ul nu este nici pe departe un proiect util în construcție. Mai mult chiar, un astfel de proiect poate fi chiar periculos și vom vedea în continuare de ce.

În primul rând un astfel de proiect nu este un proiect de rezistență. Haideți să lăsăm la o parte arhitectură. Nu contează până la urmă dacă o casă nu este prea funcțională, sau dacă nu arată prea bine. Dacă însă acea casă riscă să ne cadă în cap, poate că ar trebui să evităm și să mergem în vizită într-o astfel de construcție, că să nu mai zic de a locui efectiv acolo.

Bine, veți spune, dar chiar și la astfel de case se folosește beton armat, iar mulți proprietari chiar sunt mândri de „cât fier au băgat”. Ei bine, situația nu este chiar așa.

Primele vicii pornesc de la fundație. Am văzut într-un alt articol cât de important este studiul geotehnic pentru construcție. Chiar dacă DTAC-ul are un plan de fundații, acestea sunt întocmite fără un calcul al construcției. Ce înseamnă asta? Înseamnă că o serie întreagă de prevederi sunt ignorate. Una foarte importantă este cea privind procentul zidăriilor portante față de suprafață casei pe ambele direcții. Admițând că la baza a stat un proiect de arhitectură relativ bine conformat, iar inginerul de structuri a încercat „să se acopere”, atunci suntem într-un caz foarte fericit, în care fundațiile sunt supradimensionate.

Am amintit cu altă ocazie de ce prin lege este necesar planul fundațiilor: Pentru că acesta se întocmește ultimul în cadrul proiectului de structuri, așadar el ar trebui să țînă seama de toate greutățile, eforturile și tensiunile pe care structura le transmite pământului.

Dacă nici măcar acest plan nu există, trebuie amintit că în mod tradițional fundațiile sunt mult subdimensionate. Lipsa unei adâncimi minime, sub adâncimea de îngheț înseamnă practic că acea casă pur și simplu nu are fundații. Așadar orice fundație având o adâncime de mai puțin de 90 de cm (ceea ce este oricum prea puțin) practic nu are fundații.

Dacă deja depășim această etapă încep să apară o mulțime de erori foarte uzuale:

– stâlpii sunt subarmați,
– barele pentru petrecerile armăturii sunt prea scurte,
– zidăriile sunt incorect prinse în sâmburi (stâlpișori)și centuri din beton armat: fie nu sunt bordate, fie panourile de zidărie au dimensiuni mai mari decât este admisibil,
– zidăriile nu sunt armate pe orizontală,
– centurile sunt prea mari, sau prea mici sau nu sunt închise corect cu sâmburi sau stâlpi din beton armat,
– zidăriile sunt inegale pe cele două direcții,
– zidăriile sunt neuniform distribuite (casele au tendința de a se roți în jurul unei margini, ducând la eforturi imense în elemente de construcție care nu le pot prelua,
– zidăriile sunt realizate din materiale neportante cum ar fi BCA, sau zidarii cu goluri mari (gen Porotherm neseismic),
– stâlpii din beton armat sunt prea subțiri, prea zvelți, insuficient armați,
– structura este discontinuă pe nivele: apar stâlpi sau sâmburi (stâlpișori) care stau direct pe placă, sau pe grinzi sau centuri, fără a fi continuați până în fundații,
– planșeele sunt aproape întotdeauna prost armat, fără călăreți, fără distanțieri, fără capre și fisurarea și vibrațiile planșeului survin frecvent.

Lista de mai sus poate continuă mult și bine. Am văzut case cu etaj realizate fără scară între etaje, de exemplu, sau stâlpi armați cu plasă în loc de bare.

În cazul fericit în care cineva fără proiect contractează un constructor care este inginer de structuri, sau are angajat un astfel de inginer, atunci în general acesta face un mic proiect direct pe șantier. Un astfel de proiect, totuși, nu se bazează pe un calcul computerizat, fiind practic dimensionate local elemente de construcție cum sunt stâlpii, grinzile și planșeele din beton armat pentru încărcările locale. Cel mai adesea un astfel de proiect este supra dimensionat rezultând adesea costuri importante suplimentare.

Bine, veți spune, dar mii de ani s-au construit case fără proiect și cele mai multe stau în picioare după zeci sau chiar sute de ani. Așa este, însă acele construcții aveau câteva calități:

Erau perfecționate în timp, într-o evoluție foarte lentă. Practic toate locuințele dintr-o zona sunt similare, diferențele între ele fiind foarte mici, inovațiile se fac tradițional în pași foarte mici și sunt verificate în timp.

Aceste case aveau altfel de structuri: zidăriile portante, cu planșee din lemn, de exemplu erau mult mai elastice decât structurile actuale bazate pe betonul armat. normativele actuale nu mai permit astfel de construcții.

Construcțiile din zidărie portanța cu sâmburi (stâlpișori) și centuri din beton armat, sau cele în cadre din beton armat nu sunt structuri tradiționale. Mai mult, există riscul că echipele de muncitori să fie obișnuite cu condițiile din alte țări în care sunt seisme mult mai mici, sau nu sunt seisme deloc. Astfel chiar dacă un astfel de meseriaș ar ști să armeze un stâlp în Germania, ar fi total insuficient oriunde pe teritoriul României.

Casele tradiționale erau și mult mai mici, cel mai adesea fiind fără etaj. Culele boierești, de exemplu, care erau ceva mai înalte aveau ziduri extrem de groase și practic goluri foarte mici în exterior.

Am observat în anumite zone cum meșterii locali construiesc case cu etaj, din cărămidă, cu planșee din beton armat. Doar foarte târziu aceștia au început să facă și sâmburi (stâlpișori) din beton armat că să nu mai pomenim de centurile din beton armat. Acele case sunt un amestec netestat între construcțiile tradiționale și betonul armat, beneficiind pe de o parte de cunoștințele tradiționale, pe de cealaltă parte de multe dintre erorile descrise mai sus.

Casele construite fără proiect sunt uneori mai ieftine, dar acest lucru nu este din cauza economiei prețului proiectului, ci din nerespectarea unor tehnologii foarte importante. Acest lucru nu este însă întotdeauna adevărat modificările făcute pe șantier, lipsa planificării pot face să fie mai scumpe. În mod cert, indiferent de cât ar costă, astfel de case sunt periculoase și eu personal nu mi-aș crește copilul într-o astfel de construcție.