Acoperișul, protecția casei după construcție

Acoperișul

După fundație și structura de rezistență a casei, următorul pas important, căruia trebuie să îi acordăm o atenție la fel de mare, este acoperișul.

„Căciulă construcției” ne protejează împotriva intemperiilor, iar realizarea și montarea să corectă are o importantă majoră.

Acoperișul poate fi realizat fie că terasă, fie în pantă

Diferența este că acoperișul tip terasă presupune o termohidroizolare foarte bine realizată, iar drenarea apelor pluviale este foarte importantă, și este din ce în ce mai rar întâlnit, în timp ce acoperișul în pantă se poate realiza în 6 pași, dar nu presupune aceleași riscuri că și acoperișul terasă. De asemenea, constructorii preferă acoperișul în pantă în detrimentul celui de tip terasă.

Pentru că este alegerea cea mai des întâlnită, vom aborda realizarea acoperișului în pantă.

Acest tip de acoperiș presupune 6 pași ce trebuie urmați pentru a obține cele mai bune rezultate:

1. Cunoașterea planului de proiectare a casei

În planul de proiectare a casei vom găsi și informații referitoare la proiectarea acoperișului, iar cele mai importante sunt detaliile referitoare la structura acoperișului.

Șarpantă este scheletul acoperișului, iar cunoașterea elementelor structurale ale acesteia este esențială în alegerea materialelor cu care o vom realiza.

Proiectul șarpantei este imperios necesar deoarece numai după evaluarea riscurilor și a factorilor de mediu la care va fi supus acoperișul poate fi luată cea mai bună decizie în realizarea acestuia.

2. Prestabilirea structurii

După ce am analizat planul casei putem hotăra și construcția propriu-zisă a acoperișului, care va începe de la turnarea ultimului plafon ce va delimita acoperișul de spațiul de locuit.

Ultima placă de beton turnată reprezintă totodată și structura de rezistența a acoperișului. Fie că este vorba de tije de fier beton sau de tije filetate, înfipte în centură plafonului, acestea vor reprezenta legătură dintre grinzi și zidul casei care, după ce au fost montate și fixate, vor reprezenta scheletul acoperișului.

3. Montarea „stâlpilor”

După ce am ridicat grinzile, urmează fixarea stâlpilor, numiți popi. De înălțimea popilor va depinde înclinarea acoperișului.

Este indicat că popii să fie fixați de grinzi prin plăcute metalice , prefabricate, și nu cu scoabe, care pot crapă lemnul, afectând în timp rezistență acoperișului.

4. Coamă și căpriorii

După popi urmează coamă acoperișului.

De popi va fi prinsă coamă acoperișului, iar apoi de această vor fi prinși, de o parte și de altă căpriorii, care se vor sprijini și pe grinzile exterioare.

5. Învelișul structurii

Tot ceea ce am realizat până acum reprezintă scheletul structurii. Acesta trebuie de asemenea acoperit, iar acest lucru poate fi realizat prin montarea unor panouri de cherestea cu o grosime de 2.5 cm, numite astereala, peste care se va aplică un material termohidroizolant (folie anti condens).

6. Finalizarea

Ultima etapă constă în îmbrăcarea totală a structurii acoperișului, cu țiglă ceramică, metalică, tablă sau alte soluții de acoperire, montarea jgheaburilor și a burlanelor pentru drenarea apelor pluviale și montarea accesoriilor finale (parazăpezi, accesorii de aerisire, etc)

Un lucru la fel de important în realizarea acoperișului (așa cum este și cunoașterea structurii), este respectarea indicațiilor producătorilor în ceea ce privește materialele cu care vom realiza structura și de asemenea folosirea unor materiale de bună calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *