Despre plante, semințe și răsaduri

despre plantele pentru casa

Cel mai important aspect este acela de a copia din natură ceea ce există deja: creşterea plantelor în armonie și realizarea unor ecosisteme care sunt destul de stabile datorită varietăţii mari de plante. Acest lucru se întâmplă în permacultură şi în agricultura biodinamică. Vă recomandăm să citiți despre agricultura biodinamică, precum și cele 12 principii enunțate de David Holmgren

Ce plante putem pune în balcon?

Aproape orice plantă pe care ne-o dorim: tomate, ardei, vinete, castraveţi, pepeni, dovleci, cartof dulce, castravete amar, kale, salată, ridichi, ceapă, usturoi, lophantus, leuştean, mărar, pătrunjel, creson, busuioc, oregano, maghiran, rosmarin, cimbru, crăiţe, petunii, flori de piatră şi orice plantă decorativă de interior. Singura condiţie este să ţineţi cont de necesităţile fiziologice ale fiecărei specii.

Plantele companion sunt plantele care se ajută unele pe altele. De exemplu, tomatele au companioni crăiţele, busuiocul, gălbenelele, limba mielului, petuniile, muşcatele, conduraşii, ceapa, arpagicul şi usturoiul. Crăiţele îndepărtează şi ucid nematozii din sol şi formează cultură capcană pentru păianjenul roşu. Busuiocul îmbunătăţeşte aroma tomatelor. Gălbenelele şi limba mielului resping viermele cu corn. Petuniile şi muşcatele atrag paraziţii Circulifer tenellus, care poarta viruşi ce atacă tomatele. Conduraşii atrag insecte prădătoare, afide şi omizi şi resping musculiţa albă. Ceapa, arpagicul şi usturoiul îndepărtează afidele.

Vă invităm să citiți mai multe detalii despre plantele companioane.

Semănare:

În procesul de semănare este important să țineți cont de informaţiile găsite pe fiecare pliculeţ cu seminţe. Majoritatea lor se seamănă la 1-2 cm (ridichi, salată, mărar, pătrunjel, tomate, ardei, castraveţi etc). Sunt seminţe care încolţesc în condiţii speciale, de exemplu, doar în prezenţa luminii: astfel, busuiocul se seamănă la suprafaţa substratului (ideal, de turbă) şi trebuie menţinută umezeala acestuia până încolţeşte, în 2-3 zile. Plantele care se pot transplanta (tomate, ardei, vinete, castraveţi, busuioc, salată etc) se pot semăna în jardiniere, ghivece mari ori alte tipuri de vase cu minim 4-5 cm adâncime.

Amenajare:

La jardiniere sau ghivece, recomandarea este ca acestea să fie cât mai mari, atât ca adâncime, cât şi ca perimetru. Cu cât sunt mai voluminoase, cu atât mai bine este pentru plantă. Se recomandă o înălţime de minim 30 cm pentru plante precum tomate, ardei, castraveţi, busuioc; de minim 15 cm pentru salată, ridichi, pătrunjel, mărar, creson.

Udarea se face zilnic dacă sunt ghivece mici sau la 2-3 zile dacă sunt ghivece mai mari sau jardiniere. Pentru a menţine umiditatea, e recomandabil să existe un strat de mulchi care poate fi din: perlit de 1-2 cm ori pietricele în strat de 1 cm, nisip în strat de 0,5-1 cm sau paie în strat de 2-3 cm.

Este necesar ca expunerea la soare direct să fie de minim 6 ore. Ideal ar fi ca balconul să fie orientat spre sud.

Amenajarea balconului cu plante reprezintă o mare responsabilitate. Este necesar să fie îngrijite zilnic sau la câteva zile, dacă se montează un sistem automat de udare. Plantele sunt dependente de tine, fiind captive în balconul tău. Ai multe bucurii dacă le îngrijeşti: de la frumuseţea florilor la bucuria gustului când le mânânci, de la energia pe care o schimbi cu ele la oxigenul pe care ţi-l oferă. Plantele consumă dioxidul de carbon şi colectează praful din casă.

Polenizarea

Pentru a avea roade în balcoane închise, este foarte important să luăm în calcul procesul de polenizare. De exemplu, pentru tomate polenizarea se poate face prin scuturarea vrejului de cîte ori există o floare nou deschisă, minim de 2-3 ori pe zi. Pentru castraveți, dacă s-a făcut polenizarea la momentul optim, când floarea are câteva zeci de minute sau maxim câteva ore de când s-a deschis, temperatura optimă de 24 grade şi umiditatea de 65-85 %, atunci în 2-5 zile culegeţi roadele. Pentru mai multe detalii despre polenizări la diferite specii de plante vă recomandăm cartea „Legumicultură”, avându-i autori pe Viorica Lagunovschi-Luchian şi Costel Vînătoru.

Amenințări

Ameninţările de a pierde plantele într-un balcon închis sunt foarte multe, de la afide până la păianjenul roşu. Afidele se pot combate cu buburuze sau prin atragerea altor insecte benefice, cum sunt sirfidele. Acestea din urmă sunt atrase prin cultivarea gălbenelelor, însă trebuie lăsate deschise ferestrele pentru a putea intra. Păianjenul roşu distruge foarte multe culturi. Cel mai indicat este să pulverizezi apă pe frunze de 4-6 ori pe zi. După câteva zile (5-8) scapi de majoritatea lor. Important este să menţii o umiditate crescută, pentru a crea un mediu nefavorabil înmulţirii păianjenului roşu. O altă metodă este să speli plantele cu duşul minim o dată pe săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *